Роздуми на п’яту неділю після П’ятидесятниці – День Незалежності

У цей складний час обираймо правду

Роздуми на п’яту неділю після П’ятидесятниці – День Незалежності

Євангельське читання:  Мт. 8, 28  – 9, 1.

 

Одним з найпоказовіших судових процесів в історії людства – це суд Пилата над Ісусом, коли він запитує: «Що таке – істина?»

У Євангелії від Йоана ми читаємо: «’’ То ти таки цар? – мовив до нього Пилат. І відповів Ісус: ‘’ Ти кожеш, що я цар.  Я на те уродився і прийшов у світ на те, щоб свідчити істину. Кожен, хто від істини, слухає голос мій.’’ ‘’Що таке – істина?’’ – озвався  Пилат до нього» (Йо. 18, 37-38).

Що є істина? Що за проникливе риторичне питання?

Коли замислюєшся над значенням правди можна усвідомити, що правда є непорушна, вона не змінюється. Вона є абсолютною. Уявіть свідка у залі суду – він кладе руку на Біблію і присягає говорити правду, тільки правду і ніщо крім правди.

Але що є джерелом первозданної правди у цьому житті?

Це сам  Ісус Христос, Який каже нам: «Я дорога, правда і життя! Ніхто не приходить до Отця, як тільки через мене» (Йо. 14, 6).

У сьогоднішньому євангельському читанні Ісус зустрічає двох чоловіків одержимих дияволом і виганяє з них нечистого, якого заганяє в свиней, що гинуть.  Ісус Христос, Правда, при зустрічі з нечистим, знищує його. Правда перемагає зло.

Важливість для  нас як моральних людських істот правди, гарно розкрита в енцикліці святого Івана Павла ІІ, «Велич Правди».

«Величчю правди випромінює уся праця Творця, а особливо людина, створена за образом і подобою Божою.  Правда просвічує розум людини і відточує її свободу, веде до пізнання й любові до Господа».

З правди, яку ми пізнаємо і яка формує наше сумління, виростає наше розуміння людського існування і зрештою наші відносини з нашим Творцем, Всевишнім Богом.

Пророк Міхей нагадує нам: «Тобі сказано, о чоловіче, що є добре й чого Господь від тебе вимагає: лише чинити справедливість, любити милосердя і покірно ходити перед своїм Богом» (Мі. 6, 8).

Щоб чинити по справедливості й робити  добро треба знати правду.

Звучить просто! Але нам, людям, важко дотримуватися цієї поради.

Ніхто не може чинити справедливість і любити добро без знання Правди – правди об’явленої Ісусом  Христом і того, чим Бог, найвищий законодавець, забезпечує нас у Святому Письмі.

Пригадайте собі суд Пилата над Ісусом.

Після бичування Ісуса знову привели до Пилата, який запитав Його: «Звідкіля ти? Не дав же йому Ісус одвіту…  Каже йому Пилат, – чи не знаєш, що в мене влада відпустити тебе і влада розіп’ясти тебе? І відрік Ісус: ‘’Не мав би ти надо мною ніякої влади, якби тобі не було  дано згори’’» ( Йо. 19, 9-11).

Що Ісус сказав Пилату? Будь-яка влада, яку має Пилат походить від Бога. Всевишній Господь є джерелом нашого людського правління. Святий Павло підкреслював цей принцип у своєму Посланні до Римлян: «Кожна людина нехай кориться владі  вищій: нема бо влади, що не була б від Бога; і ті, існуючі влади, установлені Богом» (Рм. 13, 1).

Головним законодавцем є Всевишній.

Наші Отці-засновники знали цей принцип і передали цю реальність в безсмертних словах Декларації Незалежності: «Ми вважаємо за очевидні істини, що всі люди створені рівними, що своїм Творцем вони наділені невід’ємними правами, серед  яких життя, свобода та прагнення щастя».

Відважні чоловіки зібралися у Філадельфії в 1776 році ризикуючи своїми життями і своїми положеннями, щоб заснувати цю країну, глибокий експеримент демократії, визнання, що всі права походять не від королів і президентів, парламентів чи конгресів, але що людська істота  наділена своїми правами Самим Творцем.

Святкуючи в ці вихідні День Незалежності будьмо вдячні  Всевишньому за натхнення наших Отців-засновників правдою і відвагою, розумом до заснування для нас і всіх наступних поколінь цієї держави, Сполучених Штатів Америки.

І радіючи благословенній свободі, спрямуймо наші стопи  Дорогою  Ісуса Христа, що веде до життя вічного, якщо ми прагнемо пізнати і прийняти Його, Правду світу.

Вам також може сподобатися...