30 травня. Неділя Всіх Святих

image_print

Сьогодні наша Церква вшановує всіх святих – це є перша неділя після П’ятидесятниці. Церква згадує багатьох чоловіків і жінок протягом століть, які наслідували Христа і жили християнським життям. Святі мали таку ж людську природу, як і всі інші діти Божі. Бог є нашим Небесним Батьком, ми одинаково дорогі та люблені Ним і створені за Його образом і подобою. Кожен з нас отримав особливі дари і таланти, які можна використовувати для більшої прослави Божої, сприяння добру, любові та справедливості тут, на землі.

Ми віримо і визнаємо, що лише Бог є абсолютним Добром, досконалою любов’ю та правдою.  Людська природа є в певній мірі скалічена через первородний гріх і тому ми маємо недоліки та пристрасність. Але найголовніше знати, що після упадку Божа любов і милосердя не маліє до нас. Бог дивиться на людину не нашим стереотипним баченням, він дивиться крізь призму любові та прийняття. Святі здобули святість не тому, що не грішили або були вільними від пристрастей, а тому, що мали відвагу встати на один раз більше, ніж упали. Вони вірили в Боже милосердя, бо те, що неможливо для людей, можливо з Богом.

Основне покликання християнина – йти за Христом. Що це означає? Це означає перебувати в Любові відносно Бога – нашої Правди та Воскресіння, а також перебувати в любові по відношенню до себе та інших людей. Тільки уявімо, якщо б була любов чиста між усіма, то місця для пристрастей і чварів не було б. Як справжні учні Христа ми маємо прагнути розвивати тісні особисті стосунки з Господом. Серце повне любові примножує Радість і Мир на землі.

Християнське життя – це заклик до святості. З часу нашого Хрещення ми або хресні батьки від нашого імені відреклися від сатани та всієї його хитрості. Потім ми сповідуємо свою віру в Ісуса Христа як нашого Господа і Спасителя і обіцяємо служити Йому. Отримавши Святого Духа у Таїнстві Миропомазання, ми отримуємо приналежність до Христа – печать Дару Святого Духа. 

Усі охрещені вдяглися в Христа, Він живе в нас. Ми померли і воскресли з Христом. Ми щодня несемо власний хрест із блаженною впевненістю у вічному житті з Христом на Небі. У своєму посланні до римлян святий Павло пише: «Отож, виправдавшись вірою, майте мир із Богом через Господа нашого Ісуса Христа, через Якого ми вірою одержали доступ до тієї благодаті, що в ній стоїмо, і хвалимось надією слави Божої. І не тільки нею, але й хвалимося в утисках, знаючи, що утиски приносять терпеливість, а терпеливість досвід, а досвід надію, а надія не засоромить, бо любов Божа вилилася в наші серця Святим Духом, даним нам». (До Римлян 5:1-5)

Любімо Бога понад усе і ближнього без винятку, як нас самих. Не маймо зла у серці навіть відносно тих, хто виступає проти нас, не любить або ненавидить нас. Нехай Світло Христа провадить, захищає і веде нас до вічного життя з Ним на Небі. 

О. Юрій Ворощак

 

image_print

Вам також може сподобатися...