Зіслання Святого Духа: сучасний світ потребує мови любові

image_print

У сьогоднішньому світі, де кожен звик оцінювати, де кожного цінять за національністю, місцем праці, рівнем життя, приналежністю до суспільної чи культурної групи, коли все має свою ціну, Бог дарує нам безкоштовно і просто так величезний подарунок – дар Святого Духа. Він, як і самого Себе, дає нам Його задарма. Дарує, бо безмежно любить. Він любить, як Батько – безумовно, тому і дає “Духа усиновлення”, щоб нагадати нам, безпорадно-самодостатнім, що ми – діти, Його діти. Бог усиновлює нас, щоб ми без боязні та страху наново і знову промовили не до своїх кубків і медалей, не до дипломів, відзнак і здобутків, але до Нього: “Авва! – Отче!”.

Як би парадоксально нам не видавалось, але, насправді, навколо нас так багато галасу і шуму, але так мало Слова, Істини та Правди. Так багато вогнів і спалахів, але так мало справжнього Світла. У вирі наших буднів багато дій та різноманітного руху, але так не вистачає Життя. Так багато усмішок, але обмаль Радості. Так багато свободи, але, насправді, ще більше мурів і перепон. Ми шукаємо порятунку від цієї недостачі у різних речах, людях, емоціях, а Спаситель дає нам Духа Святого, воду Джерела Безсмертного, вічний Вогонь. Він дарує Духа Істини, Утішителя, відкриває нам Скарб Дібр, зсилає на нас, Життя Подателя, якого нам треба прийняти, для того, як і апостоли йти і творити, жити Богом, світитися Ним, торкати інших, нашим дотиком Бога. Коли все говорить думати про себе, робити і жити за критерієм великого “Я”, ми отримуємо дари, що мають прорости плодами. Плодами, ділячись якими, збагачуватимемось ми самі, приносячи, віддаючи які, отримуватимемо безмірно, нас торкатиметься знову і знову безмежна Любов.

Апостоли Христові, отримавши Духа Святого, відкрившись на Його дію, почали творити неймовірні для нашого часу речі: пророкували, зціляли і навіть воскрешали. Учні вийшовши, почали говорити усіма мовами, говорити так, що їх розуміли всі, хто їх слухав. Сьогодні безліч людей і світ навколо нас теж потребує особливої мови, мови любові, мови про Правду в любові, мови Правди, що любить, доповнює, зцілює і воскрешає. Папа Франциск якось сказав: “Тільки Святий Дух може підказати вашому серцю промовити: “Батьку”. Тільки Святий Дух відкриває ваше серце до любові”. Тому просимо Тебе, Душе Святий, прийди, зціли, очисти від усякої скверни і спаси, Благий, душі наші!

о. Остап Микитчин

image_print

Вам також може сподобатися...