Юначе, кажу тобі, встань!

image_print

«Не плач»

«Юначе, кажу тобі, встань!»

У Євангелії чуємо про божественну надприродну силу Господа, коли він повернув до життя молодого юнака, єдиного сина вдови. І справді, цю сумну історію читаємо у Святому Письмі. Підтримка матері у похилому віці раптово від неї відібрана. Яке ж горе, збентеження та смуток наповнило серце овдовілої матері та всіх тих, хто прибув до Наїну, щоб висловити співчуття та взяти участь у похоронному обряді.

Ісус раптово з’являється перед брамою містечка. Він бачить похоронну процесію та втішає скорботну матір словами: «Не плач». Тоді Ісус повертається до померлого молодого юнака, якого несли до місця поховання, і каже: «Юначе, кажу тобі – встань!» Скорбота тепер перетворюється в радість. Овдовіла мати отримала свого сина назад і є переповненою радістю. Вона та усі присутні були в захваті від того, що засвідчили таку божественну чудодійну силу.

Це знак для тих, хто в той момент був присутнім і для нас. Це вияв Божого бажання, щоб ми не загинули, а жили, жили вічно з Ним у Небі. Його Воскресіння третього дня це доводить. У Символі Віри, який читаємо в часі Божественної Літургії, ми сповідуємо свою віру в майбутнє життя, тобто життя вічне у Небі.

Господня Любов є нескінченною, завжди готовою втішити та підтримати у годині потреби. Людина була створена не для смерті, а для життя. Смерть була наслідком гріха, падіння Адама та Єви. Гріх непокори приніс дисгармонію, біль, страждання на працю в поті чола. Господь не полишив діл Свого творіння, але пообіцяв одного дня послати Месію, щоб людський рід врятувати від гріха. У повноті часу, Господь відсилає Свого Єдинородного Сина нас відкупити, широко відчинити ворота до Царства Небесного. Ісус взяв на себе усі гріхи світу, щоб гріх спокутувати.

Так як Господь словом створив світ і все, що в ньому, так і словом «Встань» Ісус повертає до життя сина наїнської вдови. І ми очікуємо дня, коли у Судний День почуємо слова Господа: «Прийдіть, благословенні Мого Отця, посядьте Царство, уготоване вам від закладин світу». (Матвія 25:34)

Що ж це буде за радісний день для усіх вірних слуг Господніх!

О. Юрій Ворощак

image_print

Вам також може сподобатися...